Jotkut määrittelevät elämä-sanan synonyymiksi sanan intohimo. Minun intohimoni -ja työni- on terveys ja hyvä elämä. Melko usein me ihmiset annamme arvoa terveydellemme vasta sitten, kun se on vaakalaudalla tai menetetty. Olen usein verrannut tätä autojen huoltoon. Jos kohtelisimme autojamme kuten itseämme, emme tankkaisi juuri koskaan. Luottaisimme, että bensan loppuessa siinä on kyllä kohdilla joku huoltoasema. Ellei, kyllä tankin sisällä olevilla hajuilla pääsee varmaan perille. Emme tarkistaisi rengaspaineita, koska vanteet eivät vielä kolise. Renkaissa on siis ihan tarpeeksi ilmaa. Moottoriöljyäkään ei tarkistettaisi, koska moottori vielä toimii. Sitten moottorin leikatessa kiinni kaataisimme sinne litran, pari parasta öljyä ja odottaisimme moottorin starttaavan.
Itse toimin mieluiten ennaltaehkäisevällä ja terveyttä ylläpitävällä painotuksella, ja toivon asiakkaiteni motivoituvan samaan suuntaan. Pidän myös silmäni ja korvani auki hyvän elämän ja terveyden uusille tuulille. Kaikki kiinnostavat menetelmät minun pitää tietysti itsekin kokeilla. Jotta tietäisin, mistä puhun.
Viikot kuluvat käsittämättömän nopeasti. Sitä herää maanantaina, ja ennenkuin huomaakaan, on jo perjantai. Viikkoihini mahtuu niin paljon hyvää, hienoja kohtaamisia, erilaisia havaintoja, kokemuksia ja oivalluksia, hyvää jaettavaa. Yksi suuri rikkaus työssäni ovat juuri erilaiset ihmiset, heidän kokemuksensa, osaamisensa, tietonsa, kiehtovat tarinat, yhteiset hetket. Toisen ihmisen maailman uppoutuminen, yhteiset naurut, joskus itkutkin.
Kirjoittelen tätä blogia ehkä viikoittain, tai sen mukaan, miten aika antaa myöten. Minulla ei ole vaitiolovelvollisuutta, vaan vaitiolo-oikeus. Sen vuoksi voin kertoa joistain asioista vain hieman ympäripyöreästi.
5.5.2019
Edellisistä päivityksistä on kulunut pitkä aika.
17.3.2019
Tuttavani sanoi minulle kerran; ”sinulle tapahtuu kahdessa kuukaudessa enemmän kuin minulle kahdessa vuodessa”. Elämässäni tosiaan on jaksoja, jolloin tietoisesti itsestäni riippumattomia asioita tapahtuu usein sellaisella rytinällä, että voin vain ikään kuin seurata sivusta ja katsoa, mikä lopputulos on. Viime syksynä tällainen tapahtumakierros tuli kohdalleni asumisen suhteen. Nyt tapahtuu samaa työrintamalla.
Kalevalainen jäsenkorjaus on ollut minulle todella rakasta puuhaa. 9 vuoden ajan elämääni on rikastuttanut noin kaksi tuntia kerrallaan, kahdenkeskistä laatuaikaa erilaisten kiehtovien ihmisten, elämäntarinoiden, ihmiskehojen kanssa. Rakas työ on toisaalta myös raskasta, kovimmalla rasituksella ovat kädet. Ajattelin käsieni kestävän tätä ”korjaustyötä” vielä tämän vuoden. Toisin kävi. Eräänä päivänä, tuosta vain, napsis, muutamien sormien nivelet vain olivat muuttuneet paksuuntuneiksi ja kipeiksi. Kahden päivän surutyön jälkeen syntyi päätös. Se ei ollut helppo, mutta vaikutti olooni niin vahvasti, että se on varmasti oikea päätös. Uusia oviahan voi aueta vasta, kun vanhat ovat sulkeutuneet.
Omassa ajatusmaailmassani asioilla ja tapahtumilla on aina tarkoitus. Nyt minun on siis aika tarttua johonkin uuteen. Mihin, siitä minulla ei ole tässä hetkessä aavistustakaan. Ainoa tiedossa oleva asia on, että muutan huhtikuun alusta työtilani ProRaw’n tiloihin Freda 61.een.
Minulla on usein tapana siteerata Albert Einsteinia. Ajatuksiini jatkosta sopii hyvin hänen lauseensa ”ainoa tiedon lähde on kokemus”. Fokus työssäni pysyy myös tästä eteenpäin vuosien kokemukseen perustuvan tiedon pohjalta terveydessä ja hyvinvoinnissa, olon vahvistamisessa.
11.2.2019
27.1.2019
Kyllä ne asiat vaan aina tapahtuvat ajallaan, vaikka sitä usein on vaikea uskoa.
Edellistä blogitekstiä kirjoitin pieneltä yhdisteyltä työmatkalta ja hengähdystauolta. Palasin tosin sieltä entistä väsyneempänä, kivaa tekemistä Kunnonpaikassa oli nimittäin niin paljon, etten olisi mitenkään malttanut nukkua kuin hengenpitimiksi. Lavatanssi on ollut takavuosien rakas harrastukseni. Ilokseni pääsin samalla reissulla myös pudistamaan pölyt tanssikengistä. Montaa tanssitaitoista ei paikalta löytynyt, mutta yksi per ilta riitti oikein hyvin On hauskaa huomata, miten ilonaiheet harrastustenkin parissa muuttuvat vuosien myötä. Aiemmin minua olisi sapettanut liian nopeassa tempossa vievä tanssipari. Nyt osasin iloita siitä, että pystyin päästämään bändin soittaman valssin temposta irti ja pysymään sangen vauhdikkaan viejän tahdissa, koko ajan noin puolitoista iskua bändin temposta edellä. Kiitos tuon tuntemattoman loistavan viejän sain viettää pari tuntia prinsessana. Ihmiset innostuivat nimittäin taputtamaan meille, ja sehän tietysti yllytti tanssipariani entistä huimempiin kuvioihin. Kaikkein parasta oli kyllä se, että nariseva vasen polveni kesti tuon hurjan kieputuksen. Tästä annan krediittiä Bemerille, jolla hoitelin polvea ennen ja jälkeen. Niveltä tykytteli aika lailla nukkumaanmennessä ja minua hirvitti, mitä siitä seuraisi. Onneksi ei yhtään mitään! Toisena lomapäivänä kävimme tapaamassa paikallista ystävää, ja pääsimme hänen ihanan Oili-terapiahevosensa selkään. Tavoilleni uskollisena, kankealonkkaisena täti-ihmisenä mäjähdin alas ennenkuin ehdin edes päästä Oilin selkään asti. Pienen lihasvenähdyksen hoiti ….niinpä. In Bemer we trust
Luotettava yhteistyöverkosto on yrittäjälle ensiarvoisen tärkeä asia. Jos tärkeät lenkit ketjussa eivät toimi, siitä voi koitua monenlaista harmia. Tämäkin on nyt koettu konkreettisesti, ja kokemus on teettänyt melkoisen työmäärän. Se on meinannut väsyttää välillä toden teolla. Onneksi mInulla on ollut ilo tutustua Pirjo Hietaharjuun, joka tekee jonkin verran aromahoitoja. Hän kävi hoitamassa minut työhuoneellani. En usko aromaterapiaan, joten sen kaiketi ei pitäisi toimia minun kohdallani. Kuitenkin se toimii, olen saanut kokea tämän viimeisen puolen vuoden aikana useita kertoa. Tapaan valita öljyt täysin intuitiivisesti, tietämättä mitä öljyä missäkin pullossa on. Kaksi perättäistä kertaa sokkona tekemäni valinta on kohdistunut samoihin öljyihin. Öljyjen vaikutus on ollut aivan käsittämätön. Sain Pirjon hoidosta uskomattoman pläjäyksen voimaa, energiaa, toivoa ja mielenvoimaa. Ja kuten usein käy, yksi asia johtaa toiseen… tällä kertaa tuo energiapläjäys innosti minut leikittelemään NLPn kanssa oikein kunnolla. Uusia oivalluksia tuli oikein ropinalla ja muutama ”tilaamani” asia hoitui aivan käsittämättömällä tavalla.
NLP on kyllä metka laji. Kouluttajani tapaa sanoa, että kaikki on jo olemassa. Itse haluan usein kyseenlaistaa tätä. Nimittäin se kaikki voi toteutua vasta, kun jokainen ”keksii” noita jo olemassaolevia asioita omalla kohdallaan. Vaikkapa keksii, mistä löytää omat myönteiset uskomuksensa jonkin ongelmatilanteen kohdalla. Vasta silloin nuo asiat voivat muuttua kunkin ihmisen elämässä todeksi. Silloin pääsee leikkimään omassa aarrearkussaan.
Abraham Hicks kuuluu jokseenkin jokaiseen päivääni. Tehdessäni NLP Master -kurssin päätöstyötä havahduin tajuamaan, että Hicksin jutut ovat itse asiassa silkkaa NLPtä.
Hicks puhuu usein ”the path of least resistance”sta. (En keksinyt miten sen sujuvasti kääntäisi). HIcks kehottaa jotain asiaa tavoiteltaessa vain ajattelemaan, miten mukavalta tuo toivottu asia tuntuisi, riippumatta siitä, onko sen toteutuminen edes näköpiirissä. Havahduin itse jokin aika sitten tajuamaan, mitä ”the path of least resistance” on minulla saanut aikaan. Talo, jossa työskentelen, on minusta kovin kaunis ja pidän sen keltaisesta väristä. Olen usein ajatellut, miten hyvältä tuntuu kävellä noin viehättävään taloon. Enkä hetkeen edes huomannut, että olen lokakuussa muuttanut aivan samantyyppiseen taloon! Kyllä minua nauratti, kun tajusin tuossa päivänä eräänä käveleväni töistä kotiin kauniista keltaisesta jugendtalosta kauniin keltaiseen jugendtaloon Ja millaisen ihmeellisen prosessin tulosta päätymiseni tuohon taloon oli.
Elämä on
11.1.2019
2.1.2019
Edellisestä blogipäivityksestä on jo vierähtänyt aikaa useampi viikko, ja vuosikin ehti siinä välissä vaihtua. Elämän paras vuosi alkoi juuri! Näin on hyvä tähän aikaan vuotta ajatella 🙂
2.12.2018
Elämässä on joskus henkisesti helpompaa, joskus raskaampaa. Raskaampina jaksoina minua usein hymyilyttää muuan urheilulegendan sutkautus ”elämä on ihmisen parasta aikaa”. Niinhän se on. Nykyään puhutaan paljon milloin minkäkin hallinnasta, ehkä eniten stressinhallinnasta. Minua on puhutellut Sadhgurun lausahdus ”miksi ihmeessä haluatte hallita jotain, mitä ette halua elämäänne? Minä keskittyisin mielummin ilonhallintaan, jos olisin stressaantunut” MInusta tuossa piili niin suuri viisaus, että olen lakaissut stressinhallinta-sanan pois henkilökohtaisesta elämästäni. Kun alkaa miettiä, miten voi hallita kaikkea tätä iloa, jota ei ehkä sillä hetkellä tunnista edes olemassaolevaksi, mieli alkaa tehdä työtään ja ilonaiheita alkaa tulla esille.
Myös NLPssä suuntaus on aina ei-toivottujen asioiden hallinnasta niiden sallintaan. Niiden kohtaamiseen ja hyväksymiseen. Paradoksaalista kyllä, kun asiat kieltämisen ja hallinnan sijaan todella kohtaa ja hyväksyy, ne muuttavat merkitystään ja rooliaan. Ajattelepa vaikka kiukkua. Kun suututtaa, ja ajattelee, ettei saa olla suuttunut, siitä pitää päästä eroon, suuttumus senkun kasvaa. Minulle kävi näin hiljattain yhdellä joogatunnilla. Jostain pullahti esille valtava suuttumuksen tunne. Makasin joogamatolla syvään hengitellen ja toivotin suuttumusta tervetulleeksi. Tunne oli voimakas ja lopulta se vain katosi. Tilalle jäi huojentunut ja kepeä olo.
Moni Kannawayn testerisalvan ostanut nappaa seuraavalla kerralla isomman purkin mukaansa. Nyt sään viilettyä itselläni kuluu Salvea huulirasvana ja kasvojen ihon suojana aika lailla.
Kalevalaisen jäsenkorjauksen laajakirjoiset vaikutukset ihmetyttävät viikko toisensa jälkeen. Joskus taas toivotunlaisia vaikutuksia ei kertakaikkiaan tule. Jokainen ihminen kun on erilainen.
Bemer osoittaa päivittäin tehonsa asiakastössä myös rentoutusta haettaessa. Pidempää Bemer-hoitosarjaa ottava asiakas kertoi huomanneensa muutaman viikon jälkeen selkeän eron olossaan. Vaikka hoidon teho on minulle tuttu asia, on aina yhtä ihanaa kuulla tällaisista havainnoiosta. Olen käyttänyt itsekin viime aikoina poikkeuksellisen paljon Bemerin uniohjelmaa, jos vain olen vielä hereillä normaalin jokailtaisen Bemer-hoidon jälkeen. Palautumisvaikutus on aivan selkeä. Törmäsin tällä viikolla korkealle asennettuun ovistoppariin ja sain otsaani kipeän kuhmun. Kahdella pintavammojen hoitoon tarkoitetulla Bemer-ohjelmalla kuhmu oli tiessään ja otsa kivuton.
Erilaiset saantisuositukset ja viitearvot ovat usein keskustelun aiheena työhuoneessani. Minulle suositeltiin ferritiiniarvojen tutkituttamista. Viitearvojen skaala on todella laaja ja päätin omatoimisesti ottaa pitkän rautakuurin. Vuosi sitten huokasin lääkärille, että fyysinen jaksaminen tuntuu olevan laskusuunnassa. Sain passituksen laajoihin astmatutkimuksiin. Astmaa ei todettu. Monet astmaoireiksi sanotut harmit ovat alkaneet parantua parin kuukauden rautakuurin jälkeen lievittyä.
17.11.2018
3.11.2018
Syksyyn mahtuu taas paljon koulutusta. NLP coach ja Shaktan joogaohjaajakoulutus ovat nyt käynnissä.
On etuoikeus saada NLP-oppia Veli-Matti Toivoselta ja Tuuli Paltemaalta. He tuntuvat elävän kuten opettavat.
Tutkimme viimeksi spontaanisti, mikä on hyvin herkässä olevien allergisten homereaktioideni taustalla. Yllättäen sieltä löytyi lapsuudenaikaisia tapahtumia ensimmäisen homealtistukseni ajoilta. Asiat ovat nyt työn alla.
Joogan ytimeen kurkistaminen on sekin paitsi kiehtovaa, myös pysäyttävää. Jooga on vakiintunut osaksi jokaista päivääni. Niin merkittävästi se parantaa hyvinvointiani.
Eräs aiakas kertoi täydenkuun aikaisista valvomisistaan. Havahduin huomaamaan, että hamppuöljy on vaikuttanut tähänkin. Nukun kuin tukki, kuusta viis. Hyvä niin!
Sain NLP-kurssiystävältä osuvan artikkelin ”henkisen oppaani”, Chiqi -koiran rodun vaikutuksista?
//www.dailymail.co.uk/femail/article-4998614/Havanese-best-dog-reducing-stress.html
18.10.2018
Kuluneet viikot ovat asettaneet hyviä käytännön testejä omaan läsnäolokykyyn ja tilannehallintaan. Kerroin edellisessä kirjoituksessani, että löysin itseni taas homeasunnosta. Erilaisten ihmeellisten tapahtumien jälkeen löysin lopulta itseni kodista, josta olen haaveillut. Kaupunginosasta, johon en olisi ajatellut muuttavani. Mietin kyllä kesällä, palveleeko Kalliossa asuminen minua enää ihmisenä ja hoitajana. En sieltä kuitenkaan oikein osannut lähteäkään. No, jos ei osaa itse tehdä ratkaisuja, ne tehdän näköjään muualla:)
Hiljattain olleessa asiakastapaamisessa mieleeni muistui, miten kipeät olkapääni ja ranteeni kesällä olivat. Kannawayn öljystä on ollut valtava apu juuri erilaisten kehollistsen kipujen kanssa. Taas on muutama asiakas antanut hyvää palautetta öljyn vaikutuksesta unen laatuun ja määrään. Tuntuu aivan mahtavalta, että saa olla jakamassa tällaisia kokemuksia hyvinvoinnin saralla!
30.9.2018
9.9.2018
2.9.2018
26.8.
19.8.
12.8.
3.8.
28.7.
Lämmin sää ja aurinko ovat enemmän mieleeni, kuin meikäläiset talvikelit. Nyt on sitten syytä asennoitua vallitseviin sääoloihin sen mukaisesti…. Olen lisännyt juomaveden suolaamista ja onneksi selvinnyt ilman tuntuvia heittelyjä suolatasapainossa. Kuumuus tekee öisin sen verran jäynää, että nukkuminen alkaa olla vaikeaa kaikista apukeinoista huolimatta. Onneksi saan aamuisin lähteä tekemään työtä, jonka parissa viihdyn erinomaisesti! Kulunut viikko on ollut kuin avoinaisen aarrearkun tutkailua, niin mukavia ovat päivät olleet.
Joogasalillakin tapahtuu mukavia. Leirin jälkeen aiemmin vaikeilta tuntuneet asanat tuntuvat entistäkin mukavilta, niissä suorastaan viihtyy. Viimeisen viikon aikana kehossa on tapahtunut iso harppaus tällä saralla. En muista, koska minulla olisi ollut näin hyvä olo kehossani. Annan kyllä osan kiitoksesta ehdottomasti Kannawayn tuotteille. Olen tähän asti ottanut Pure Gold-öljyä vain aamuisin, puolisen teelusikallista. Nyt olen jakanut päivittäisen annokseni kahteen osaan ja vähän lisännyt määrää. Monen monta vuotta äreästi kiukutellut vasen lonkkani ei ole viimeisen viikon aikana kertaakaan muistutellut iltaisin siitä, että olisi jo aika ottaa jokailtainen Bemer-hoito. Satunnaiset lonkan kiputuntemukset öisin eivät ole enää herättäneet. Samoin lonkka on lakannut kramppaamasta joogasalilla. Ellen lukisi päivittäin muilta vastaavia kokemuksia, en oikein uskoisi tätä todeksi. Myös hyönteisten puremissa hamppusalva toimii uskomattoman tehokkaasti. Jäljet puremista voivat kyllä jäädä, mutta kutina loppuu kuin seinään. Lonkkaani tuli liian pitkän istumisen vuoksi ilkeä hermokipukohtaus runsaas viikko sitten. Se katosi parissa minuutissa levitettyäni alueelle hamppusalvaa. Tämän ei minusta pitäisi olla mahdollista, sen verran epäileväinen Juudas olen 🙂 Kaipa tuo on uskottava, kun niin kävi. Ensi viikon lopulla on esissä yhteensä 6 tuntia autossa istumista. Puolikin tuntia ilman Bemeriä autossa on minulle äärirajoilla, joten sitten pääsen punnitsemaan salvan tehoa toden teolla.
Kehon liikkuvuus ja sitä rajoittavat tekijät ovat loputtoman mielenkiintoisia asioita. Kireä jalkapohjan lihaksisto voi rajoittaa varpaiden liikkuvuutta ja tehdä varvaskipuja askeltamiseen. Kireät ranteen alueen lihakset taas voivat kipeyttää sormia ja rajoittaa niiden liikkuvuutta. Alaselän ongelmat voivat johtua huonosta istuma-asennosta. Niskavaivat taas häntäluun vinoudesta, ja sillekin löytyy usein omat syynsä alempaa kehosta. Ja niin edelleen.
Olen ollut vuosia tietoinen kehoni oikeanpuoleisesta kireydestä erityisesti takareiden ja lonkan alueella. Suurin osa fyysisistä ongelmistani kasautuu oikealle. Jopa oikea kämmen sormineen näyttää kymmenisen vuotta vasenta kämmentä vanhemmalta. Taustalla lie käsivarren luiden totaalinen katkeaminen pudottuani lapsena puusta 🙂 Ja huh, suonikohjutkin ovat löytäneet tiensä sinne, onneksi vain oikealla.
Joogaleirillä paikansin oikean puolen ongelmani ytimeksi, yllätys, oikean päkiäni. Sitä on nyt hoidettu yhteistyökumppanin avustuksella kuntoon. Kehun häntä tarkemmin, kun saamme vielä käsittelyn tai pari tehtyä. Olen esimerkiksi hänen avustuksellaan huomannut askelluksessani pienen virheen, jonka korjaaminen tuntuu selässä asti. Nyt koin konkreettisesti, miksi kehon tärkeimmäksi liikkeeksi on sanottu nilkan pystysuuntaista ojennusliikettä eli dorsaalifleksiota. Ihmiskeho on kyllä ihmeellinen kokonaisuus.
Työtiloissani tehdään parhaillaan naapurihuoneeseen äänieristystä. Kulunut viikko on tuonut eteeni uuden ihmeen, jota en ole aiemmin kohdannut; remonttimiehet, joka tulevat paikalle prikulleen sovittuun aikaan ja hoitavat hommat sovitusti! Ekmanin remontti ja maalaus Oy ansaitsee kyllä tästä hyvästä erikoismaininnan 🙂 Kattava verkosto eri alojen luotettavia yhteistyökumppaneita on ollut yksi niistä hyvistä asioista, joita liityminen kansainväliseen BNI-verkostoon on tuonut mukanaan. Luotettavien toimijoiden etsiminen vie aikaa ja energiaa, mielummin käytän niitä vaikkapa työhöni.
Kallio on kierrätyshenkisen ihmisen aarreaitta, tarjontaa on moneen tarpeeseen, makuun ja hintaan. Sain kimmokkeen siivota tarkalla silmällä vaatekaappini kuultuani, että viereisessä korttelissa sijaitseva Recci-niminen kierrätysvaatekauppa ottaa vastaan myös käyttökelvottomia vaatteita, heillä on kanavat kaiken kierrättämiseen. Käsittämätöntä, miten paljon kaappien nurkkiin on kertynyt ”jos tuota vielä joskus tulisi käytettyä”-tyyppistä tavaraa. Vanhan ja tarpeettoman poistaminen kotoa kirjaimellisesti puhdistaa energiaa.
19.7.2018
Kotiinpaluu joogakuplasta ei ollut helpoimmasta päästä. Jotkut ihmiset tarvitsevat erilaisia kemikaaleja tai muita päihteitä ”päästäkseen tiloihin”. Kotikulmillani näitä tapauksia näkee paljon. Omien kokemusteni myötä uskallan väittää, että ”tiloihin” pääsee myös täysin luomukeinoin. Edellisviikon jäljiltä untui vähän kolkolta nähdä seisovien silmien kaarti kulmakaupan edessä, ja ilmassa leijuva kannabiksen käry tuntuu todella vastenmieliseltä. Oma kehoni taas on ollut niin paljon aiempaa parempi paikka asua, että vertailin ajatuksissani maanantaiaamun ryhdikkäällä joogatunnilla kehollista tilaani uudenkarhealla autolla ajamiseen. Onko tämä tosiaan se sama kankea romu, jolla menin ensimmäiselle joogatunnille noin vuosi sitten? Olen ottanut hengitysharjoitukset mukaan joka-aamuiseen joogatuokiooni. Keuhkojen kapasiteetti on tosiaan kasvanut hurjasti.
Parhaita asioita blogin kirjoittamisessa on huomata, miten mahtavia tyyppejä ja hienoja asioita omassa elämässä on. Olen huono pitämään mölyt mahassani silloin, kun minulla on jotain hyvää sanottavaa. Joten kehuja hyville asioille tulee jatkossakin 🙂
Sain pitkäaikaiselta asiakkaaltani lainaksi Jo Marchantin kirjan ”Hoida mielelläsi”, joka nimensä mukaisesti kertoo mielen käytöstä erilaisten sairauksien hoidossa, placebolääkityksen käytöstä ja niin edelleen. Kirja on ollut erityisen mielenkiintoista luettavaa nyt, kun ovi erilaisten kehon tilojen säätelyyn hyvin syvien hengitysten avulla on hieman auennut minulle joogaleirin jälkeen, Helteisellä sää on tarjonnut erinomaisia tilanteita säätelyn hyödyntämiseen -silloin, kun sitä muistaa käyttää 🙂
Puhdistamaton merisuola on hellekauden pelastus. Lisään sitä joka päivä juomaveteeni, joskus otan pari suolakidetta suuhun sellaisenaan. Muistissa on edelleen parin vuoden takaiset helteet Espanjassa. jollon suola oli paras keino torjua kuumuuden tuomaa pahaa oloa.
Luin alkuviikosta jonkun käyttävän Kannaway-salvaa deodoranttina. Jos koskaan, nyt oli hyvä kokeilla, miten se omalla kohdalla toimii. Ja sehän toimi! Vaikka inhoan kannabiksen polttelua ja sen lieveilmiöitä, alan olla päivä päivältä otetumpi Kannawayn thc-vapaista tuotteista. Minua on vaivannut ärhäkänpuoleinen päänsärky viime päivinä. Olen käyttänyt salvaa niska-hartiaseudulle, tarvittaessa ottanut henkoset vapesta. Olen jo kehunutkin vuolaasti salvaa ihonhoidossa. Viimelauantainen ampiaisenpistoni pyrkii kutisemaan hetkittäin. Salva taltuttaa kutinan sekä pistopaikasta että parista hyttysenpistosta. Olen myös nukkunut epätavallisen sikeästi viimeisen parin viikon ajan, kuumuudesta huolimatta. Olisin taipuvainen laittamaan tämän Pure Gold-öljyn piikkiin. Ainakin muutokset unen laadussa osuivat samaan aikaan öljyn käytön aloittamisen kanssa. Uneen liittyvä testimonial on annettava ehdottomasti myös Shaktajoogalle. Aloitettuani vuosi sitten kyseisen lajin, elinikäiset univaivani ovat vähentyneet todella radikaalisti. Saman ovat monet Shaktajoogit kokeneet.
Viimeisen viikon aikana on tullut Bemerillä hoidettua taas yksi akuutti mireenikohtaus. Noustuaan hoitoalustalta kyseinen henkilö sanoi ”olen kuin uudelleenkäynnistetty”. Minua hieman hymyilytti; yhdessä näkemässäni Bemerin roll-upissa sanotaan ”käynnistä kehosi uudelleen”.
Kipu eri muodoissaan jaksaa pohdituttaa minua päivittäin. Jotkut sanovat kivun olevan merkki paikallisesta solujen hapenpuutteesta. Kun seuraan, miten asiakkaideni ja oman kehoni kiputilat reagoivat paikallisiin Bemer-hoitoihin, saatan tämän päivän kokemuksella taipua uskomaan tuohon teoriaan. Omasta lannerangastani löytyi magneettikuvauksissa 12 vuotta sitten selkäydinkanavan ahtauma, alkava artroosi, voimakas rappeuma sekä pari välilevyn pullistumaa. Ne eivät tietenkään ole parantuneet vuosien saatossa, ovat kylläkin pääosin oireettomia. Liikunnalla on toki oma merkityksensä. Minun pitäisi noiden diagnoosien perusteella olla huomattavasti nykyistä toimintarajoitteisempi ja kivuliaampi. Joskus si-niveleni kyllä kimpaantuu, kuten viime viikolla leirillä. Paikallishoidoilla olen toistaiseksi saanut hoidettua noita kipuja siedettäväksi tai jopa kokonaan pois. Hoidettavakseni on tullut myös niin kipeä kantakalvon tulehdus, ettei jalkapohjaan voinut koskea. 8 minuutin paikallisella Bemer-hoidolla kumpikin jalka saatiin käsiteltävään kuntoon.
American Heart Association on todennut laajoissa tutkimuksissaan yhteneväisen tekijän diabeteksen, verenpainetaudin, sydän-ja aivohalvausten, sekä Alzheimerin taudin ja muiden muistisairauksien taustalla; mikroverenkierron häiriöt. Toivon niin, että näistä vaivoista kärsivät ihmiset hyödyntäisivät toistaiseksi ainoaa käytettävissä olevaa kohdennettua terapiaa, eli Bemeriä. Viimeisen puolen vuoden aikana kaksi asiakastani on menehtynyt aivan liian nuorina mikoverenkierron häiriöistä aiheutuneisiin komplikaatiohin. Menee spekulaation puolelle pohtia, olisivatko he terveitä ja elossa, jos olisivat Bemerin käyttäjiksi alkaneet. Hyvin todennäköistä se kuitenkin on. Joissain tapauksissa jopa happipullon käyttöä vaatinut uniapnea on parantunut paremman mikroverenkierron myötä. Omassa tuttavapiirissäni olen saanut vaikuttavia Bemer-testimonialeja juuri verenpainetaudin ja myös muistisairauden tukihoitona.
Yhdellä asiakkaallani on ikäänsä nähden uskomattoman hyväkuntoinen iho. Hän kertoi kuivaharjanneensa ihoaan päivittäin useamman vuosikymmenen ajan. Minunhan piti samantien hakea itselleni kuivaharjaukseen sopiva hamppukuitukinnas. Olin huomaavinani muutoksia ihon pinnan kimmoisuudessa jo muutaman päivän jälkeen. Tottahan kuolleen epiteelin päivittäinen poisto ihon pinnalta vaikuttaa ihon hyvinvointiin. Ja kaikista toimista huolimatta jokainen päivä vanhentaa jokaista meistä….
Joillain asiakkaillani on ollut rankkoja punkkikokemuksia. Puremat voivat tosiaan saada hirveää jälkeä aikaan. Olen rokotuskriittiinen, joten en ole vielä ottanut punkkirokotteita. Koirille monet punkintorjuntavalmisteet aiheuttavat mm epilepsiaa, joten olen luopunut niistäkin. Punkkien sanotaan inhoavan kookosöljyn, valkosipulin ja laventelin tuoksua. Olen sekoittanut kookosöljyyn laventeliöljyä sekä piparminttuöljyä, ainakin toistaiseksi punkit ovat pysyneet loitolla. Piparmintun tarpeellisuudesta punkkien torjuntaan minulla ei ole tietoa, käytän sitä lähinnä kumoamaan laventelin unettavaa vaikutusta sekä antamaan raikasta tuoksua. Aistiherkälle melko pienikin määrä laventelia on kuin nuijanukutus 🙂 Näin kesäaikaan tämä öljycocktail riittää hyvin koko kehon voiteeksi. Saapa nähdä, mitä mieltä atooppinen ihoni ensi talvella on. Toistaiseksi kookosöljy ei ole talvisaikana toiminut riittävän hyvin korpunkuivaan pintaan, vaikka olen sen kostealle iholle levittänytkin.
15.7.2018
Sain keväällä puhelun naiselta, jota en ole koskaan tavannut. Hän kertoi minulle käyttävänsä samaa homeopaattia kuin minäkin, Satu Järvilehtoa. Kyseinen nainen oli kärsinyt flimmeristä, kuten minäkin. Sain todella ärsyttäväksi äityneen flimmerini viime kesänä kuntoon kahden viikon tarkennetulla Bemer-hoidolla. Kuitenkin kahvi on saanut edelleen flimmerin aktivoitumaan. Olen vuoden kirvistellyt ilman kahvia. Nyt otin Satuun yhteyttä ja sain asianmukaiset homeopaattiset lääkkeet. Satu ehdotti kokeilemaan kahvia kahden viikon kuluttua. Minähän kokeilin, eikä flimmeri iskenyt kimppuun! Olipa iloinen yllätys. On mainittava, etten varsinaisesti usko homeopatiaan. Olen vain usein saanut kokea sen toimivaksi.
13.7.2018
Unohdin mainita edellisessä kirjoituksessani yhden, merkittävän havainnon Kannaway Pure Gold-öljyn käytöstä. Minulla on ollut tapana käydä kuukausittain Luontaishoitola Saraswatissa puhdistuttamassa käteni Detox-hoidolla. Fyysinen hoitotyö kuormittaa käsien niveliä aika lailla, varsinkin nivelrikko-oireisella. Yleensä Detox-altaan pohjalle jää aika epämiellyttävän näköistä sakkaa. Se tietysti kertoo, että puhdistus on ollut tarpeellinen . Viimeksi käydessäni Detoxissa olin käyttänyt öljyä vasta muutaman päivän. Vesi oli puhtaampaa kuin koskaan. Se voi toki olla monen tekijän summa, kuitenkin odotan suurella mielenkiinnolla seuraavaa käyntiä.
Sormiani alkoi nimittäin viime kesänä särkeä pahasti. Luulin työurani olevan tiensä päässä. Aloin hoitaa (miksi ihmeessä vasta tuolloin?!) käsiäni säännöllisesti Bemerillä. Kipu katosi parissa viikossa. Minusta nivelrikko on yksi monista aineenvaihduntasairauksista. Sen(kin) tukihoitona Bemer on aivan loistava.
Shaktan joogaleiri on huikea kokemus. Pikkutyttönä olin pari kertaa ratsastusleirillä, aikuisena muutamana vuonna Otavan rumpuleirillä. Kovin ahkera leiriläinen en siis ole ollut. Säästäväisenä otin halvimman majoituksen, joka osoittautui tällä kertaa aika luksukseksi. Meillä oli sangen mukava kolmen naisen saunamökkimajoitus, joki muutama kymmenen metriä ovelta, ihana oma rauha. Ihanampia kämppiksiä en olisi voinut saada!
Mikelis on muutenkin mukava paikka. Pihapiirissä on valtavia vanhoja tammia ja vaahteroita, ilma on sakeanaan linnunlaulua ja perhosia on paljon. Joessa voi uida lumpeiden ja ulpukoiden keskellä.
Olemme jooganneet kauniissa säässä ulkosalla. Tässä runsaan hehtaarin kokoisessa pihapiirissä on tietysti omat mikro-ja makroilmastonsa. Joissain kohdin on todella kuumaa, toisaalla miellyttävän viileää, jossain hiukan seisova ilma. Illan joogatunneilla tuntee valtavien puiden alle kertyneen lämmön. Näiden mikroilmastojen rajat ovat joskus tosi selkeästi tunnettavissa. Tällaisina kuumina päivinä voi miltei aistia, miten ukkonen voisi alkaa kehittyä noissa kohdissa. Eräällä joogatunnilla mietin, miten sama kertautuu meidän ihmisten kanssa. Meilläkin on omat mikro-ja makrokenttämme. Nekään eivät aina sulaudu toisiinsa saumattomasti, ja paikallisia ”myrskyjä” syntyy.
Hengityksessä on tapahtunut melkoista edistystä vain parissa päivässä. Shaktajoogatunnit pyörivät erilaisissa asanoissa rentoutumisen ympärillä. tietenkin hengitys on siinä merkittävässä roolissa. Keuhkot tuntuvat saaneen lisää kapasiteettia. Ymmärrän ihmiskehosta joka joogatunnin myötä enemmän. Tätä voi todella suositella jokaiselle fyysisten hoitojen parissa työskentelevälle.
Olen nukkunut huomattavasti normaalia pidempiä yöunia. Päivän Bemer-tauolla havahdun joka kerta siihen, että joku kuorsaa sängylläni. Kaiketi olen ollut väsyneempi kuiin luulinkaan.
Päätin keväisen vaellukseni jälkeen, ettei Bemeriä ja minua enää erota kuin kuolema. Niinpä raahasin sen tietysti tännekin mukaan. Laitteesta on ollut iloa myös huonekavereilleni. Ja niinhän siinä taas kävi, että pari akuuttia tilannetta on johtanut pariin hyvään testimoniaaliin. Viimeisin osui omalle kohdalleni. Heräsin aamuyöllä hirveään särkyyn ristinivelessäni. Paikallishoito isolla intensiteettitasolla, ja vips vain, katosi särky. Joogat olisivat omalta osaltani tyssänneet keskiviikkona ilman paikallishoitoja. In Bemer I trust!
Olemme saaneet Shaktan uskomattomalta tietopankilta Miska Käpiltä mielenkiintoisen lyhyen mutta syvän läpileikkauksen muiden asioiden ohessa latvialaiseen kansanperinteeseen. Oli aika yllättävää kuulla, että samaan aikaan jalkapallon mm-kisojen kanssa voidaan järjestää runonlaulantafestivaali, jonka liput myytiin loppuun 8 minuutissa! Mahtaisiko tämä onnistua Suomessa, epäilen
11.7.2018
Kuulumisia Olovahvistamosta
Aloitin toista viikkoa sitten Kannaway Pure Gold -öljyn käytön. Toivon saavani vasemman polviniveleni pitkäaikaisen ja kovenevan narinan loppumaan. Samoin toivon saavani kaksi varpaankynttäni paranemaan, lihasten elastisuuden lisääntymään ja yöllisen hampaiden puremisen loppumaan. Enkä ole kyllä yhtään pahoillani, jos muutenkin notkistun ja vahvistun….onhan siinä alkuun toivelistaa.
Tämän viikon aikana olen huomannut ainakin pääseväni jo aamulla aura-asanaan, jota ei aiemmin ole tapahtunut. Hyvä niin. Vireystilani on myös tuntunut tasaisemmalta. Chiqi-koiran turkki on alkanut viikossa lähes hehkua. Taas yksi asia, jota en uskoisi, ellen itse näkisi.
Kannawayn salva on kyllä tehnyt ihmeitä. Minusta tuntuu, että kasvojeni iho on nuorentunut viikossa monta vuotta.
Atopia on ollut elinikäinen seuralaiseni. Talvisin ihoni on kuin norsun nahkaa. Sain viime talvena ravintoterapeutti Minna Hansenin avulla tilanteen paremmaksi kuin koskaan. Edes talven tiukka pakkasjakso ei kuivattanut ihoa yhtä pahasti kuin ennen. Alan näiden kokemusten jälkeen entistä vankemmin uskoa ruokavalion ja suoliston terveyden merkitykseen. Hiven, -mikro-ja makroravinneasiat ovatkin sitten laji, josta meillä tuskin on riittävää osaamista edes olemassa.
Viikon aikana on tullut aivan ihania erilaisten vaivojen helpottumistarinoita vastaan. Selkää ei enää särje, olka on parempi, polvi on parempi. Suolakäärehoito on saanut monta uutta käyttäjää. Olkapäävaivoissa paraneminen on ollut kautta linjan sitä nopeampaa, mitä enemmän annettuja hoito-ohjeita on noudatettu kotioloissa.
Omakin olkapääni on ärhennellyt. Kolme päivää joogaa ja ayrvedistä kävelyhierontaa on tehnyt taikoja.
Olen hoitajana nykyään aika yksioikoinen. Kannustan asiakkaitani ottamaan terveyden omiin käsiinsä. Hoitajana ”veden kantaminen kaivoon” ei ole mielekästä, eikä kauaskantoista
Samasta syystä ohjaan asiakkaitani ahkerasti Shaktajoogan pariin. Tällä viikolla olen Latviassa kauniissa maaseutumaisemassa oppimassa ja ymmärtämässä pienen murusen lisää tästä suuresta kokonaisuudesta. Alku on erittäin lupaavaa ja kiinnostavaa!
3.7.2018
Hyvä ystäväni on tutustuttanut minut Kannawayn tuotteisiin. Hän on käyttänyt öljyä jotain viikkoja, ja minusta hän on ollut viimeisen viikon ajan energisempi ja vielä entistäkin hyväntuulisempi. Olen ehdottoman huumevastainen, mutta näen laillisissa hampputuotteissa suuria mahdollisuuksia. Esimerkiksi omiin vaihdevuosioireisiini olen saanut merkittävää apua CannaBio-hampputeestä. Kupillinen teetä päivässä vei pois epämiellyttävät yläraajojen hikipuuskat muutamassa päivässä!
Oma Kannaway-öljypulloni ei ole vielä tullut. Sitä odotellessa olen seurannut suurella mielenkiinnolla erään kipuroonikon kertomuksia facebookissa otsakkeella ”Parantaako hamppuöljy kipukroonikon elämää”. Tähän asti lukemani on vaikuttanut todella mielenkiintoiselta.
Kannaway-salvan käytön pääsin jo aloittamaan. Minusta on kai iän myötä tullut aika turhamainen; ylähuulen yläpuolelle salakavalasti talven aikana ilmestyneet kurtut ottavat toden teolla päähän. Salvan käyttö on häivyttänyt noita kurttuja. Neljän päivän jälkeen iho näyttää omasta mielestäni paremmalta kuin vuosiin! Hankin myös elämäni ensimmäisen vaporisaattorin ja kokeilin höyrynä käytettävää THC-vapaata eli päihdyttämätöntä hamppuöljytiivistettä. Usein hankalaksi heittäytyvä, Bemer-riippuvainen lonkkani on ollut syystä tai toisesta näiden kahden päivän aikana täysin oireeton. Odotan kyllä suurella mielenkiinnolla jatkoa näiden kokemusten jälkeen.
Bemer, uskollinen apulaiseni, on paras hankintani ikinä. Keväisellä vaelluksellani päätin, ettei Bemeriä ja minua enää erota kuin kuolema. Bemerin teho erilaisissa vaivoissa ei vieläkään lakkaa häkellyttämästä jokapäiväisessä hoitotyössäni.
Olen alkanut käyttää rutiinisti jokaisessa tekemässäni hoidossa ensimmäiseksi rentouttavaa, hermostoa rauhoittavaa intensiteettitasoa 1. Vaikutuksen todella tuntee asiakkaan kehossa. Myös palaute kertoo samaa
Alkuun kosketusaratkin kipukohdat muuttuvat paikallisella Bemer-hoidolla normaalisti käsiteltäviksi. Parhaat kokemukset viime viikolta taisivat olla hermokipujen ja paksuuntuneiden, kiristyneiden jänteiden hoidossa. Myös akuutin vamman hoidossa Bemer ”näytti kyntensä”. Sekä tietysti pikku Chiqi-koirani kanssa! Hänellä oli ensimmäistä kertaa elämässään anaalirauhasvaivoja. Rauhasten tyhjennys ei poistanut ärsytysoireita. Annoin hänelle paikallishoitoja Bemerillä pari kolme kertaa päivässä. Oireet alkoivat helpottaa jo ensimmäisen käsittelyn jälkeen. Pitihän minun samalla kokeilla myös Kannaway-salvan käyttöä, sillä pitäisi olla kipua lievittävä vaikutus. Nyt pikku ystäväni on taas normaalissa kunnossa.
Joskus kevättalvella sain ensikosketukseni Resonation therapy-nimiseen hoitoon. Ystäväni Robin (DeWan Productions) tekee didgeridoolla ja äänimaljoilla tätä Resonation therapya.
Meidän kehommehan on pääosin vettä, ja vesi taas resonoi äänen kanssa.
Pääsin viime viikolla nauttimaan elämäni toisesta hoitokerrasta. Kehoni reagoi didgeridoon ääneen tavalla, jota on vaikea kuvata. Se on yksinkertaisesti ihanaa. Ehkä voisin kuvata kokemustani jonkinlaisena sisäisenä ”tuulilasin puhdistuksena”. Kehon ympärillä ja yllä soiva instrumentti on todella rentouttava, ja ikäänkuin palauttaa minut arjen kiireen keskellä lähemmäksi itseäni. Olo muuttuu kuin sisäisesti silkkiseksi. Toivon kovasti, että Robin tulisi joskus syksymmällä tekemään asiakkailleni noita hoitoja Annankadulle. Asiasta on kyllä keskusteltu . Katsotaan, miten toiveeni maailmankaikkeudessa tekeytyy
Viime viikoon on mahtunut myös koskettava ja järkyttäväkin suru-uutinen pitkäaikaisen asiakkaan äkillisestä, odottamattomasta menehtymisestä. Vaikka katson elämää ja maailmaa kokonaisuutena, jossa ei (omasta mielestäni) ole sattumia, on joskus kuitenkin vaikea kohdata omasta mielestäni ennenaikaisia kuolemantapauksia. Jokainen sellainen tapaus muistuttaa, miten tärkeää on sanoa kaikki hyvä ääneen. Eipä meillä kellään taida olla takuulappua huomisesta?
Kevät oli vasta ihanimmilaan, ja nyt on jo heinäkuu! Siihen mahtuu paljon, mitä on mukava odottaa. 9.7. lähden viikoksi joogaamaan Latviaan Shaktan leirille. Shaktajoogasta on tullut minulle tavattoman tärkeä. Juhannuksenalusviikolla olin muka niin kiireinen, etten ehtinyt viiteen päivään joogata. Keho huomautti asiasta monin tavoin. Esimerkiksi kiristyneistä lonkan koukistajista aiheutuva, ilkeän hapokas kirvely nivusten alueella palasi takaisin. Näillä vuosilla keho vain tarvitsee enemmän huoltoa kuin aiemmin. Haluan tai en, se on lie hyväksyttävä.
Jokaisella joogatunnilla ymmärrän taas pienen palasen lisää siitä ihmeellisestä kokonaisuudesta, jota ihmiskehoksi kutsutaan. Missä kiristää, mihin se vaikuttaa. Miten rentoutuminen vaikuttaa. Shaktajooga on todella kiehtova maailma.
Kun katson pikku Chiqiä, miten hän hieroo itse selkänsä lattialla iloisesti kierien, mietin usein, miten helppoa meidän ihmisten on vieraantua yhteydestä omaan kehoomme. Ja tuntea, mitä siitä seuraa. Joten aamulla sen verran aikaisempi herätys, että ehtii joogaamaan edes välttämättömän verran.
Vaelsin Santiagon tien kahdessa osassa, ensin Saint Jean Pied de Portista Burgosiin syksyllä 2016, ja Burgosista Santiagoon keväällä 2018. Matkapäiväkirjat molemmilta vaelluksilta ovat alla.
Taipaleelta
4.5.2018
Tämän kerran viimeinen aamu.
Herään jo ennen viittä. Olemme sopineet Tatjanan kanssa lähdöstä kuudelta. Täytän ”vuoheni” vielä kerran.
Tasan klo 6 olemme pimeällä kadulla. On aika mukavaa kulkea aamu-usvaisessa eucametsässä otsalampun kanssa. Ihanan rauhallista. Jokunen valo näkyy siellä sun täällä.
Pienikokoinen Tatjana pitää huimaa vauhtia yllä. Hän on uskomaton nainen. Hän on kulkenut rinkkoineen Saint Jean Pied-de-portista 7.4.alkaen tänne. Siis noin 800 km alle kuukaudessa.
Kahdeksalta olemme Lebollassa. Yhdeksän jälkeen saavumme valtavaan Santiagon kaupunkiin. Kymmeneltä olemme katedraalin toimistolla. Sylvia on lähettänyt minulle sieltä tunti sitten viestin, jono oli jo silloin pitkä.
Ennodio kyselee, missä olen. Hetken kuluttua hän tupsahtaa jonoon halaamaan minua. Myös Mark ja Andi ovat vielä paikalla, ja haluavat nähdä minut. Theo kävelee ohitseni jonon päähän, muttei huomaa minua tungoksessa.
Jonotamme pari tuntia, mutta ei se haittaa. Se on osa tätä prosessia. Lopulta tulee vuoroni. Keski-ikäinen mies kättelee minut tervetulleeksi Santiagoon, tutkii credencialini, kysyy koska ja mistä aloitin. Mistä pidin, aionko palata. Minua vähän jännittää. Hän ottaa esiin todistuksen, kirjoittaa siihen nimeni ja lyö leimat. Saan siis certificateni. Olo on oikeastaan aika …niin, en tiedä mikä. Toimiston ulkopuolella halaan lujaa Tatjanaa. We made it!
Tatjana haluaa messuun ja hoputtaa minua mukaansa. Pääsemme nippi nappi sisään. Sitten hukkaan hänet. Valtava katedraali on täynnä ihmisiä. Kuvaus ja kännykät ovat kielletty.
Nunna laulaa taivaallisen kauniilla sopraanoäänellään. Paikalle saapuu 4 pappia punaisissa kaavuissaan pitämään messua. Tunnelma on kieltämättä hieno. Katson kullattuja, upeita veistoksia kymmeniä metrejä korkeissa tiloissa. Turvamies käy ottamassa kännykkäänsä räplääviltä teinipojilta lippikset päästä ja vie vakavan näköisenä kiellosta huolimatta valokuvaavat ihmiset mukanaan.
Eric kertoi jokunen päivä sitten Jeesuksen menettäneen malttinsa pari kertaa. Parempien taivaspaikkojen toivossa upeisiin kirkkoihin panostetut varat olisivat olleet Jeesuksen mielestä tarpeellisempia tavallisten, vähäosaisempien ihmisten toimeentuloa varten. Ihmisen turhamaisuus ja eräänlainen tekopyhyys saivat hänet hikeentymään.
Muistan eiliset keskustelut mm.työttömyydestä sähkömies Jesuksen kanssa, ja katedraalin upeus jotenkin murenee silmissäni.
Niin, ovatko tällaiset puitteet oikeasti tarpeen? Voisimmeko vain olla ihmisiä toisillemme ja auttaa toisiamme tarvittaessa? Antaa toisillemme sen, mitä toiselta puuttuu? Ilman kullattua alttaria ja koristeltuja pylväitä? Ilman tavallisen ihmisen ulottumattomiin aidattuja kalleuksia ns.pyhäköissä?
Messun aikana tulee myös hieman rajakokemusmainen olo. On vain kaunista laulua ja kultaista väriä. Ja sen jälkeen näen kaikki caminoystäväni aukiolla. Ensin Andi ja Mark. Andi halaa minua lujaa, ja Mark lyö niin kovat yläfemmat, että kättä kirvelee hyvän aikaa. Sitten on vuorossa Theo. Löydettyäni rinkkani tapaan Sylvian. Sitten Bill, Noa, Zee ja Ennodio. Sonja, Marco, ”Fidel”’ ja muut ovat jo jatkaneet matkaansa ”sinne, missä maailma loppuu”.
Lähdemme Ennodion kanssa kuoharille. Matkalta on jäänyt paljon puhuttavaa.
Ennodio kysyy, mitä tärkeää olen oppinut, mitä aion viedä mukaani kotiin.
Ehkä tärkeimmät opit aukenivat viime kerralla. Nyt ne syvenivät.
Kerron hänelle ajatusteni maailmanrauhan merkityksestä syventyneen.
Korealainen Yeongsss vaikutti siihen ehkä eniten. Hän oli nähnyt uutisissa Koreoiden presidenttien tapaavan ja halaavan toisiaan. Hän toivoi niin kovin, että vuosikymmeniä kestänyt väliaikainen aselepo muuttusi pysyväksi rauhaksi, ja raja taas aukeasi. Että suvut ja perheet voisivat taas palata yhteen. Se kosketti.
Ehkä myös edellisen kerran ”travel light, live easy”-ajatus syveni. Hevoseton mieshän on huoleton mies. Se, mitä omistat, omistaa sinut. Materialistinen minimalismini syvenee. Esteettinen, luonnollinen maksimalismini taas kasvaa.
Toivoin aamun hikikävelyn jälkeen pääseväni suihkuun. Ennodio toteuttaa tämän toiveeni. Hän pelaa parvekkeella sillä aikaa kun peseydyn ja järjestelen rinkkani lentoa varten. Huimat keskustelumme jatkuvat.
Lähdemme päivälliselle nelisin Ennodion, Sylvian ja uuden caminoystävän Claudian kanssa. Sain kuitenkin toivomani hienon päivän Santiagossa. Näiden ihmisten kanssa olisi viihtynyt muutaman tunnin pidempäänkin. Hyvästellessämme he kehottavat seuraamaan keltaisia nuolia perille
On vähän haikea olo. Sanon Sylvialle viettäväni viihtyisät yön muutamat tunnit lentokentällä. Hän sanoo minun olevan yltiöpositiivinen.
Yhtäkkiä tuntuu oudolta jättää kaikki nämä monikansalliselta haisevat dormit kuorsauksineen, kirvelevät varpaat, jomotukset, kaikki nämä ihmiset, maisemat, keskustelut, isot ja pienet ihmeet. Mutta onneksi ne tärkeimmät asiat kulkevat mukana. Mistään tästä hyvästä ei tarvitse luopua.
Tällä upealla taipaleella on tullut mietittyä monet asiat. Ihmisyys, inhimillisyys, kulutus, lihantuotanto, matkailu, turismi, teollisuus, syrjäseutujen toimeentulomahdollisuudet ja niin edelleen.
Suurin osa kaikesta tuntuu neutraalin turhalta.
Enkä ole kyllä ikinä napsinut tällaista määrää ibuprofeiinia kuin viimeisen 2 viikon aikana no pain, no glory?
Puoliltaöin saavun Madridiin. Aamulla on esissä toinen lento kotiin. Kaikki tärkeät ja rakkaat ihmiset, ja pikku karvakaveri ovat kulkeneeet sisimmissäni mukanani. Kotona odotta rakas työ, ja…niin, Bemer! Miten kehoni sitä kaipaakaan.
Otin ennen lähtöäni tätä matkaa, ja ehkä koko elämää varten viimeisen tatuointini.
Hasta la victoria, siempre.
Voittoon asti, aina.
Kiitos Sinulle, kun matkustit kanssani nämä viitisensataa kilsaa ja jaoit kanssani kaikki nämä elämykset.
Kiitos kun olit kanssani, kun voitin itseni.
I feel blesssed



2.5.2018
Taipaleelta
Sylvia kertoo illalla, miten häntä on ärsyttänyt hänen edellään kulkenut nuorisorypäs. He olivat matkineet apinoiden ääniä useita tunteja. Että nämä viimeiset 100 km tuntuvat enemmän turismilta. Kuitenkin on osa taivaltamme sopeutua siihen, jokaisella on oma tapansa kulkea tämä tie. Samahan koskee koko elämää. Kieltämättä mietin itsekin samoja asioita, myös tänään. Erityisesti tänään.
Tänään näet poluilla on paikoin melkoinen meteli, rap soi ja kovaääninen laulu raikuu. Arviolta sata 14-17 vuotiasta nuorta taivaltaa tietä erikokoisina ryppäinä. Nuorten kuuluukin olla äänekkäitä ja, sanotaan vähemmän huomaavaisia kanssakulkijoiden rauhaa kohtaan. Ja niin edelleen.
Olen huomannut, että minulla on automaattinen nopeudensäätö tilanteen mukaan. Nyt säätö menee aika nopealle. Pysähdyn välillä rasvaamaan jalkani ja kohta saan taas kirittää.
Minulla taitaa olla tällä matkalla 3 hittisanaa. Kaunis, kivi ja kukka. Maisemat ovat ehkä vielä kauniimmat kuin eilen. Takanaseuraavan meluvallin ja sateen vuoksi en kuitenkaan viitsi juuri pysähdellä kuvaamaan. En, vaikka näen ehkä kauneimman, kukkia pursuavan kivisen piha-aidan tähän asti.
Eucametsät ovat niin kauniita. Ja tuoksu ihana.
Sylvia pyytää minua jakamaan taas huoneen kanssaan 10 km Pedrouzosta eteenpäin. En uskaltanut illalla lähettää omaa rinkkaani Pedrouzoa kauemmas. Muutamaa kilometriä ennen jalat ilmoittavatkin, että päiväni kilometrit alkavat olla täynnä. Tavoitteenani oli viettää yksi päivä Santiagossa. Se ei nyt toteudu tällä kertaa. Caminoystävät juhlivat siellä tänään. Minua ei sekään harmita, koska en viihdy isoissa ihmisjoukoissa.
Asetun taloksi normaaleine rituaaleineni. Dormissa on 2 ecuadorilaista, 1 venäläissyntyinen hyvin pieni ohiolaisnainen ja espanjalainen sähkömies Jesus
Käyn kaupassa. Viimeisenä täytenä iltana on saatava hyvää viiniä. Pullo on liikaa, mutta yleensä sille kyllä löytyy jakajia. Niin nytkin. Tarjoan Jesukselle ja Tatjananalle tätä erinomaista full bodied-viiniä. Jesus kertoo illan messusta kirkossa klo 19. Päätämme lähteä sinne, tällä vaelluksella en ole vielä käynytkään messussa.
Kirkko on pieni mutta kaunis. Enhän minä messusta mitään ymmärrä. Koitan työntää sivuun ajatukset katolisen kirkon toistuvista skandaaleista.
Palaamme majapaikkaan. Minun pitäisi tehdä huomisillan check-in lentoa varten, eikä se oikein onnistu. Jesus auttaa. Hän auttoi myös Tatjanaa junalipun hankinnassa. En voi olla heittämättä huumoria aiheesta. Kohta jo mietimme, saisiko hän muutettua veden viiniksi
Tatjana on taas yksi näitä 60+ ihmeolentoja. Hän on kulkenut 760 km rinkkaansa itse kantaen. Pieni, hintelä nainen. Ja paljon tervekehoisempu kuin minä.
Saan myös pestyä vaatteeni. Eilinen nyrkkipyykki kuivui ulkona narulla ja vaatteet haisivat tänään aika lailla lietelannalle. No, se on osa maaseudun kevättä.
Huomenna viimeiset noin 20 km. En ole vielä päättänyt, koitanko saada Caminotodistuksen vai en. Huomenna päivä on uus, ei sitä tarvitse vielä päättääkään.
I feel blessed <3



1.5.2018
Taipaleelta
Lähden aamulla melko aikaisin liikkeelle. Kuu saattelee taivaalta meitä kulkijoita. Santiagoon on enää 67 km. On viileää, varmaan vain 3-4 astetta.
On niin kaunista, niin kaunista. Nautin maisemasta valtavasti. Tänään kuljen oikeassa murattimaassa. Murattia kasvaa puiden rungoilla, maassa, kiviaidoilla, missä vain. Ja kukkia, niitä on kaikkialla.
Kuljen Meliden läpi. Kadun varrella on avokeittiö. Mies huutaa keittiössä ”hello lady” ja heiluttaa käsissään mustekalaa. En ole varma, heiluvatko lonkerot hänen liikkeensä voimasta, vai onko eläinparka vielä elossa, mutta minua puistattaa. Tuo näky ei unohdu vähään aikaan.
Matkalla on myös aiempaa enemmän espanjalaisia. He eivät kulje yksin eivätkä ole hiljaisia väkeä on niin paljon, että ajoittain tarvittavia pusikkopaikkoja on vaikea löytää.
Yhtäkkiä huomaan taas päätyeeni Completarioreitille. Se oli vahinko, mutta mukava sellainen. On ihanan hiljaista ja rauhallista. Metsässä kasvaa erikokoisia eucalyptuspuita, niiden raikas tuoksu täyttää ilman. Saan kulkea muutaman kilometrin aivan omassa rauhassani ja syödä vegaaniset evääni huikean linnunlaulun säestämänä.
Vaihdan sandaaleihin, onneksi tänään on kuiva sää. Sovimme Sylvian kanssa kimppahuoneesta pienessä ja kauniissa Ribadison kylässä.
Tämä on suorastaan ruhtinaallista vaihtelua dormeihin. Käymme yhdessä päivällisellä. Väsymys alkaa painaa.
Noin 40 km jäljellä!
Mahtavan hieno päivä. I feel blessed



30.4.2018
Taipaleelta
On mukava päättää eilinen päivä hyvään tunnelmaan ja aitoihin kiitoksiin erilaisten jalkojen huoltotoimista. Molemmat jalkaparit pääsivät jatkamaan matkaansa. Niin minäkin, tosin oma matkani jatkuu tänään julkisen liikenteen turvin.
Päivä on kolean sateinen. Albergue Outeiron hostelero on parhain ikinä tapaamani asiakaspalvelija. Loppumatkalla tuntuu olevan ruuhkaa, hän varaa alberguet minulle, kun oma tekniikkani tökkii. Kesäisin vaeltajia on kuulemma niin solkenaan, ettei kylätietä näe ihmismassan alta. Käyn myös leikkauttamassa hiukseni. Tämä kookas matami kynii hiukseni liian lyhyiksi. Hän väittää auringon polttaneen niitä pitkältä matkalta.
Täällä(kin) on saatavilla herkkujani, salkopapuja, jamssia ja plantaania. Alberguessa on hyvä maustevalikoima, teen ruokaa oikein suurella palolla. Käyn myös sadekuurojen välissä sisäänajamassa uusia kenkiäni. Jalat eivät nyt oikein pidä mistään kengistä. Ehkä otan huomenna avonaisen ja umpinaisen mallin mukaan. Sään pitäisi olla kuivempi. No, sää on mitä on.
Kierrellessäni kaupunkia huomaan, että kaikki kivistä rakennettu tai veistetty, rauniot, kiviaidat, mielellään luonnonkasvien verhoamana, kiehtoo silmääni. Ehkä sinäkin olet sen huomannut Voisinpa taltioida ihailtavaksesi kaikki nämä kauniit kukat luonnollisimmillaan.
En tiedä, montako Pyhän Jaakobin patsasta olen jo nähnyt Lähin töröttää vastapäisen talon ikkunassa. Tässä pienessä kaupungissakin niitä taitaa olla useampi. Vuosittaiset 300 000 peregrinoa ovat tärkeä tulonlähde näille kylille ja kaupungeille.
Oikein polttelee päästä huomenna lopulta liikkeelle!Mahtavan hieno päivä. I feel blessed



29.4.2018
Taipaleelta
Onpa mukavaa relailla. Samaan dormiin jää päiväksi myös nuori korealainen Yeongsss. Hänen pohkeensa on pahasti penikoilla, eikä hän voi kävellä. ”Ammattitautini” iskee ja kysyn, haluaisiko hän ehkä jalkaansa hoitoa. Niin alkaa taas suolakääreiden kanssa läträäminen. Sekoitan yrttivaseliiniin vähän rommia ja hoidan lihaskalvot muutamaan kertaan. Annan hänelle myös särkylääkettä ja magnesiumia. Iltapäivällä jalka on jo parempi.
Satelee ja on viileää. Käyn haukkaamassa happea. Vuorten yllä roikkuvat sadepilvet ovat vaikuttavan näköisiä. Mietin, missähän Sylvia mahtaa olla jo menossa. Meille syntyi parisataa kilometriä sitten hetkessä syvä, henkinen yhteys. Joogaan pitkän kaavan mukaan ja teen ruokaa. Jätän ruokaa myös Yeongssille, joka nukkuu päiväuniaan.
Avaan hetkeksi ikkunan. Ja mitä näen? Kukapa muu kuin Sylvia kävelee kadulla. Hän on kulkenut tämän päivän kanadalaisen Ericin kanssa, ja on juuri kertonut Ericille, että haluaisi vielä tavata minut, mutta sitä tuskin enää ehtii tapahtua. No, saamme molemmat mitä tilasimmeEric majoittuu samaan dormiin kanssani, Sylvia aikoo jatkaa vielä matkaansa. Niinpä lähdemme yhdessä lasilliselle.
Ericilläkin on penikkajalka, joten hoidan samoilla tulilla myös hänen jalkansa. Jaamme Yeongsssin kanssa ruokavarastomme, syömme kolmisin kimppaillallisen alberguen keittiössä ja puhumme kaiken maailman asiat. Tämä on niitä parhaita asioita Caminolla. Taas yksi mahtavan hieno ilta muiden joukossa!
Pikkuvarpaani on paljon parempi. Tasapainon vuoksi isovarpaasta puhkesi eilisiltana iso rakkula, ja se on nyt vuorostaan kipeä. Olkoon vaan, huomenna lähden kuitenkin eteenpäin. Kävellen en tällä kertaa mitenkään voi ehtiä perille, joten ei auta kuin ottaa huomenna bussi ja katsoa, minne asti kävellen kerkiän. Se ei haittaa yhtään. Jokaiseen päivään on liittynyt rikkauksia. Enkä olisi tavannut enää Sylviaa, jos minua ei olisi pysäytetty tänne.
Theo sanoi minulle eilen, että tulen jatkamaan Caminoa ensi vuonna jonkun kanssa, koska nyt kävi näin. Mainitsisin tästä ystävälleni, jonka mielestäni olisi ollut hyvä lähteä mukaani. Hän kertoi eilen päättäneensä, että haluaa vielä lähteä tälle tielle kanssani. No, revitään tästä sitten aikanaan….
Sylvia lähettää illalla minulle itkettävän kauniin runon. Mitä ihania ihmisiä tämä tie onkaan tuonut kohdalleni.
Erityisen kiitoksen lähetän tänään Caritalle
I feel blessed
28.4.2018
Taipaleelta
En tarkoituksella ruoki yöllisiä, Bemerin käytön puutteesta ja varpaastani aiheutuvia asioita kertomalla niistä. Fyysinen Camino on nyt katkolla, henkinen Camino on parhaimillaan. Keho tulee kyllä kiittämään, kun pääsen taas Bemerin ääreen.
Eiliset keskustelut koskivat paljon kiitollisuutta. Nuori herra kertoi, ettei hän osaa kokea aitoa kiitollisuutta asioista, jotka eivät ole hänen toiveidensa mukaisia tai jotka ovat
” itsestäänselviä”’ asioita. Hmm, mitähän sellaiset asiat ovat? Joidenkin mukaan ainakin verottaja ja kuolema
Aamulla ihmiset valittelevat, että huonoimmatkin alberguet Portomarinissa ovat jo täyteen varattu. ”Taasko on se aika, jolloin on herättävä kuudelta vain saadakseen majapaikan”, huokaa englantilaisnainen. Hosteleria Marian piti olla täällä klo 8.30, eikä häntä vielä yhdeksältä näy. No, nythän ollaan Espanjassa. Busseja ei tänään tai huomenna seuraavalle etapille kulje. Tänään ei juurikaan liioin kävellä, joten yritän varata pariksi seuraavaksi yöksi majoituksen. Tähän paikkaan ei näyttäisi olevan pääsyä.
Lopulta Maria tulee. Minulle löytyy onneksi isommasta dormista 2 yöksi paikka, ja hän auttaa perumaan tekemäni ”paniikkivaraukset”’. Täällä on hyvä keittiö, jossa tehdä itse ruokaa. Pakollisten kenkähankintojen takia matkabudjetti natisee nyt liitoksistaan. Ei se mitään, en lähde moisiin ajatuksiin mukaan. Kyllä kaikki hoituu.
Huomenna kaupat ovat kiinni, joten käyn keräämässä ruokatarpeet. Sitten vaapun mäkeä ylemmäs kurkistamassa kirkkoon ja istun toviksi penkille. Suntio valmistelee messua, sytyttelee kynttilöitä ja kiipeää alumiinitikkaiden avulla puhdistamaan ristiinnaulittun Jeesuksen orjantappurakruunua. Gregoriaaninen
laulu soi. Tunnelma on mukavan rauhallinen.
Kirkkoon tulee myös Alto de Poiosta tuttu brasilialaismies. Juttelemme hetken. Istun kirkon pihapuistikkoon puhdistamaan ja tuulettamaan varpaitani lääkärin ohjeiden mukaan. No, se kirkonpuisto ei kuulunut ohjeistukseen välttämättömänä Lämpöaalto on saanut kevään oikein räjähtämään. On niin ihanan vihreää ja rehevää. Hitaimmissakin puissa näkyy aukeavia silmuja. Täällä plataanipuista leikataan ja muotoillaan usein katosmaisia lehvästöjä. Vasta nyt näen, millaiset somat kasvustot joidenkin plataanien kyljessä on.
”Kaksi päivää hukkaan” -ajatus pyrkii hetkeksi päähäni. Siihen en lähde mukaan, enkä liioin aio ryhtyä taistelemaan pitkästymistä vastaan. Nythän voin esimerkiksi tehdä NLP-tehtäviäni.
Olen ulkona sen minkä voin, liikun sen minkä voin. Illalla pitäisi ennusteen mukaan alkaa sade.
Juuri nyt minulle pyhiinvaellustodistus on täysin merkityksetön. Tämä pysähdys ja siihen sopeutuminen on tärkeämpi asia. Huomaan myös, että asanat ovat muuttuneet vahvemmiksi ja keho liikkuvammaksi. Nekin ovat minulle paljon yhtä paperia tärkeämpiä. Oleellisinta on itse matka. Tie, hetket, maisemat, hauskuus, pienet ja isot ihmeet, keskustelut, halaukset, kaikki hienot ja hauskat ihmiset, joita olen saanut tavata. The pain and the glory
Istun ulkona ja kuulen kadulla lähestyvän tutun äänen. Theo! Lähdemme yhdessä lasilliselle. Theo koputtaa pari kertaa merkitsevästi otsaani ja sanoo näkevänsä, että prosessi on käynnissä. Sellaisia ne eläkkeelläolevat saksalaiset sukellusveneinsinöörit ovat
Ei tänään mitään vettä sada. Hyvä niin. Pääni on tulvillaan asioita ja fiilis mitä parhain.
Menen vielä kirkkopuistoon kirjoittelemaan NLP-tehtävääni. Kaipaan kovasti pikku Chiqi-koiraani, olemmehan me kuin paita ja peppu. Niinpä puistikkoon tulee vanha nainen leikkimään Chiqin kokoisen Chipita-nimisen koiran kanssa. Chipita tuo välillä aarteensa, tyhjän muovipullon, minunkin heittäväkseni. Että liki taas menee…
I feel blessed

Taipaleelta
Kun ikkunat illalla suljetaan, haistan selvästi, että tässäkin paikassa on hometta. Se ei kuitenkaan onneksi aiheuta pahoja reaktioita.
Aamu valkenee harmaana ja tihkusateisena. Kenkien jalkaanlaitto sattuu. Pari pikkuruista varvasta ovat nyt tehneet täydellisen tenän. Kävely sattuu niin halvatusti, että päätän kävellä vain muutaman kilometrin Fonrfriaan ja ottaa siitä bussin Sarriaan. Ei pysty, ei kykene, ei edes Buranan voimin. On löydettävä uudet, leveälestisemmät kengät. Voi tätä ikääntymistä.
Fonfriassa törmään taas Jaimeen ja Bartolomeen. Istun kylän baarissa tunnin odottelemassa bussia, jonka
pitäisi tulla klo 10. Odotellessa varaan majoituksen netissä. Bussipysäkkejä täällä ei oikein ole. Tien varteen vain seisomaan.
Täkäläisittäin bussi tulee klo 10.20 onneksi se sentään tulee.
Aika monta mutkaa myöhemmin olemme pilven alapuolella ja arvelujeni mukaisesti tihkusade loppuu.
Miten rakastankaan vuoristomaisemaa ja näitä kauniita kivirakenteisia kyliä jokineen. Vähän tämä bussimatkailu harmittaa, mutta minkäs teet. Matkan varrelle jäävä Samos on upea kaupunki. Tietä seuraava Sarria-joki olisi varmasti ollut mukava matkakumppani.
Sarriassa minulla on tilauksessa apteekki ja kauppa, josta löytyy hyvät kengät. Molemmat ovat matkan varrella albergueen. Kiitos paljon, universumi! Majapaikkani on vielä kiinni. Odotellessa lampsin kadulla ja törmään San Bolissa tapaamiini naisiin. Syömme yhdessä lounasta.
Tilauksessa on myös pyykkikoneellisen jakaja. Vaatteet näet haisevat eilisen jäljiltä homeelta. Sopiva henkilö tulee samaan dormiin. Kiitos kiitos!
Pikkuvarpaassa on takova kipu, ja se vähän haiseekin. Ei kai tässä auta kuin lähteä lääkäriin. Löydän paikallisen sairaalan ja asiat hoituvat niukasta kielitaidosta huolimatta. Kahteen tai kolmeen päivään ei kävelyä, jalka tulee pitää kuivana. Ehkä jalkaongelmieni syynä on, että viimeksi pidin iltaisin sandaaleja, tällä kertaa kevyitä umpinaisia kenkiä. Menen uudestaan kenkäkauppaan hankkimaan skandaalit. Näen paidan, jossa lukee ”no pain, no glory ” Niinpä tuo taitaa olla….?
Aurinkokin tulee esille. Kävelysää olisi upea, mutta nyt on pidettävä lepopäivä ja samalla on aikaa miettiä plan B.
Tänään on hyvä tilaisuus opetella päästämään harmituksesta irti.
Olen jutustellut samassa dormissa olevan nuoren miehen kanssa. Hän kysyy, haluaisinko jotain kaupasta. Kiitos, ehkä kuitenkin käyn itse. Ruokailuni kun on vähän säätämistä. Seuraava kysymys on, onko kellään ruokasuolaa. No onhan minulla suolaa! Hän on ajatellut tehdä ratatouillea, ja on lakto-ovovege kuten minäkin. Pääsemme hetkessä yhteisymmärrykseen päivällisestä. Kumpikin on tympääntynyt ”pilgrims menu”un, jota tarjotaan kaikkialla. Siksi olen muutamia päiviä ollut kulkurimuonalla. Kokkaamme ja syömme yhdessä. Tänään siis vähemmän kuvia.
Muutamista harmeista huolimatta universumi on antelias! I feel blessed
26.4.2018
Taipaleelta, päivää myöhässä
Hyvä ystäväni puhuu ruotsia hauskasti murtaen. Hänen persoonallinen tapansa sanoa ”fructansvärd bra” (kauhean hyvä) saa minut aina räjähtämään nauruun. Eilen noin 16 km jälkeen minun piti pyytää häneltä tsemppaukseksi tämä naurupillerini ääniviestinä. That’s what friends are for
Tänään sitä on tarvittu. Tänään on oikea pelkojen ja epäuskon päivä. Ne ovat osa ihmisen elämää, ja kaikki, mikä kuuluu elämään, kuuluu myös tälle ihmeelliselle tielle. Tänään olen ymmärtänyt, että minulla sittenkin on pelkoja.
Muita ei eilen hosteliin minun, Kenin ja Adamin lisäksi tullut, joten saan yksityishuoneen. Nukun silti huonosti. Lonkka ja jalat kiukkuavat, vaikka olen niitä parhaani mukaan hoitanut.
Herään kuitenkin semivirkeänä ja lähden liikkeelle aamun valjettua. Ruitelanissa pysähdyn aamiaiselle. Maisema on juuri sitä ihaninta mahdollista. Pikkuvarvas on kipeä. Pysähdyn Las Herreiasissa penkille tutkimaan varvastani. Ja huis, penkin viereisestä ovesta tulee ulos mallorcalainen Jaime, jolta saan tarvitsemani laastarin. Näin universumi toimii
On otettava taas burana. En oikein ymmärrä näitä jalkavaivoja; kävelin samoilla kengillä 1.5 v sitten noin 300 km ilman rakkulan rakkulaa. Nyt rakkoja tulee solkenaan varpaisiin, vaikka teen samat päivittäiset huoltotoimet. Ehkä jalkaholvini on levinnyt.
Nousu alkaa. Etenen hitaasti, haluan nauttia tästä huikeasta maisemasta; kivireunuksista, valtavista puista, mistelistä, kermanvärisistä esikoista. La Fabassa 900 metrissä tuntuu, että nousu alkaisi jo riittää. Kylät ovat pieniä, asukkaita on vain muutamia kymmeniä. Traktorit pörräävät ja lantakompostin aromi täyttää ilman. Pelkään korkeita paikkoja. Nyt en voi katsoa kapeita polulta alas. La Lagunan jälkeen 1200 m korkeudessa vastaan tulee vanha mies kuokka olallaan, taluttaen valkoista hevosta. Kaksi mustaa koiraa seuraa mukana. Tervehdin häntä. Vanhus jää jutustelemaan. Hän haluaisi, että jään hänen luokseen vuorille. Tämänkö siitä saa, kun ajattelee, että tällaisessa maisemassa viihtyisi pidempäänkin? Vanhus jatkaa sitkeästi inttämistään.
Lopulta sanon, että minun on jatkettava matkaani. Kohtaamisesta jää vähän outo olo.
Taival on todella raskas, hyvä että lähetin rinkan. Lopulta edessäni aukeaa pieni O Cebreiro, 1330 m, viehättävä keskiaikainen kivikylä. Andi ja Mark ovat jo täällä. Tästä edespäin pitäisi olla alamäkeä. Keltaisten nuolten osoittama tie kuitenkin nousee aina vain ylemmäs. Kyltissä lukee Camino Completario. Kohta näen jo lunta. Tämä on kai jokin toinen reitti, jota kartassani ei näy. Ketään ei näy missään, vaikka samaan aikaan kylästä lähti muitakin. Tien noustessa edelleen korkeammalle minulle iskee suoranainen paniikki, ja käännyn tapojeni vastaisesti takaisin. Kylän rajalla vastaan tulee 7 ratsukkoa ja 3 pyöräilijää. Siellä on myös noin 10 ihmistä, jotka kysyvät minulta, kumpaa reittiä pitää mennä. Sanon valitsevani alemman. Sivummalla oleva taulu kertoo, että valittavissa on Camino Recomendado tai Camino Completario. Jälkimmäinen menee 3 km korkeuteen. Ja yhtäkkiä kaikki ihmiset ovat taas kadonneet johonkin. Kävelen yksin ylös alas menevää polkua liki maantietä. Olen kirjaimellisesti pilvessä, kaikkialla leijuu vaaleaa, kosteaa usvaa… ilma on ihanaa hengittää. En ymmärrä, mihin ihmeeseen muut hävisivät. Olo on epätodellinen. Tolpat kertovat matkan edistyvän, mutta Linares, johon piti olla vain 3 km, pysyy näkymättömissä. Täkäläiset kilometrit Lopulta tulen Linaresiin ja ylhäältä vasemmalta vuorelta tulevat esiin muutkin. Myös Andi ja Mark. Mark näyttää huonovointiselta.
Haen tiendasta pari pähkinäpatukkaa ja jatkan eteenpäin. On aika kuuma. Alto de Poioa, johon rinkan lähetin, ei vain näy. Muita kyliä kyllä. Sitten on vain tietä ja mäkiä. Jyrkkiä mäkiä. Lopulta lähes pystysuora mäki. Kiroan täkäläiset etäisyydet alimpaan helvettiin hoippuessani kiukuspäissäni ylös loputtomalta tuntuvaa elämäni jyrkintä ylämäkeä. Kahta kilsaa ei ole täällä olemassa, se on vain luku kartalla.
Ja mäen päällä eteeni aukeaa albergue, jossa rinkkani odottaa!
Majoitun ja syön lautasellisen keittoa. Vanha nainen torkkuu takan ääressä. Yhtäkkiä Andi taputtaa selkääni. Hän aikoo jatkaa vielä 9 km Tricastelaan. Kohta saapuvat myös eiliset tutut Ken ja Adam. Minä jään tänne ja lepuutan jalkojani. Santiagoon on enää 150 km, eli noin 25 km per päivä. Siitä pitäisi jo selvitä näinä jäljelläolevina päivinä.
Pihalla tepastelee kanoja ja vasikankokoinen koiranretale. Useimmissa kylissä taidetaan syödä kanaa talon takaa.
Menen terssille hoitamaan jalkojani. Kanat kiertävät nokkimassa muruja pöytien alta. Unielias vanha nainen torkkuu edelleen baarissa takan ääressä.
Olen 1337 metrin korkeudessa. Maisemat ovat upeat.
Olen tänään aika finaalissa. No, itsepä tänne lähdin. Tällaiset päivät ovat osa taivalta. Suurin osa kehostani on kuiitenkin terve ja ”päivän työ” on tehty. Onneksi pääsin vuoriston yli kuivalla säällä.
Josko huomenna pääsisin Sarriaan asti. Tai liki.
I feel blessed

Taipaleelta
Jaan dormin nuoren japanilaisen Tastson kanssa. Nimi voi olla väärin kirjoitettu, noin se kuitenkin lausutaan Meille kehkeytyy syvälliset keskustelut. Hän on matkustanut jo 8 kk ympäri maailmaa. Huoneeseen tulee myös espanjalainen Ramon. Hän puhuu paljon, vuolaasti ja nopeasti, vaikkei kumpikaan meistä ymmärrä puhetulvasta juuri mitään. Ei se häntä haittaa.
Sietämätön kuumuus saa minut huonovointiseksi. Haen kaupasta vähän ruokaa, päivällinen ei houkuttele. Aamulla on lähdettävä aikaisin, jottei kuumuus taas lyö päälle.
Olen huonotuulinen lähtiessäni liikkeelle aamulla kuuden aikaan. Pimeässä otsalampun kanssa kulkeminen ei ole kivaa. Tino haluaa kävellä kanssani siihen asti, että päivä valkenee. Hän puhuu liian paljon. Olemme monen kanssa puhuneet,miten hyvä on kulkea päivä yksin, omien ajatusten kanssa. Illalla voi sitten olla sosiaalinen. Onneksi pissahätä pelastaa minut, Tino jatkaa omaa tahtiaan.
Kuljen läpi kauniin maiseman, viinitarhoja, vuoristoa. Olen näköjään antanut itselle iuvan pitää kiinni siitä ärsytyksestä, jonka päästin eilisen kuumuudessa pintaan. Oma valinta ikävä myöntää.
Cacabelos on taas yksi lumoavan kaunis kaupunki, niin kaunis, että olen lopulta valmis luopumaan ärsytyksen tunteesta. Tuulenvire nousee. Ihanaa.
Kuulen ensimmäiset karjakellot. Lihakarja laiduntaa kauempana. Monen kylän ulkopuolella on aidattu ja lukittu hautausmaa, nyt näen ensimmäisen rinteeseen rakennetun hautuumaan.
Perejessä tapaan Andin ja Markin. We all are on painkillers, Andi toteaa. Näinhän se on.
Kylää myöhemmin on vuorossa lounas, ja matka jatkuu. Villafranca del Bierzossa seuraani liittyy Rio Valcarce, ihana soliseva joki. Yhdessä leppeän tuulen kanssa ne tekevät päivästä mitä miellyttävimmän, vaikka jalkateriä särkeekin.
Matkalla mietin, miten kummallinen olento onkaan noin kuusikymppinen mies. Moni kulkija tällä, kuten Theo, Ennodio, mallorcalaiset ja kymmenet tuntemattomat ohikulkijat, ovat sen ikäisiä. Vaimo ei ole voinut tai halunnut lähteä mukaan. Miehet kulkevat pitkiä päivämatkoja ja useimmiten porhaltavat ohitseni. Moni taitaa olla vanhempikin, kuten ranskalaiset herrat aasin kanssa. Sitkeys ei häviä iän myötä!
Kaikkiaan noin 32 km jälkeen saavun Vega de Valcarceen.
Mikä ihana joen halkoma kylä. Löydän mukavan hostelin. Joogstessani tunnen, ettö alakerran dormissa on outo haju, ja kohta ovat homeoireet päällä. Saan vaihtaa yläkerran pienenpään huoneseen. Emäntä kertoo, että talvella on satanut hirveästi. Lattiasta näkee, että se on saanut kosteutta.
Ripustaessani pyykkiä ranskalaiselle parvekkeelle kuulen jonkun kutsuvan minua nimeltä. Täh?? Tastso seisoo kadulla. Kipitän alas moikkaamaan häntä ja vaihtamaan päivän kuulumiset. Käymme yhdessä kaupassa
En halua päivällistä, syön tänäänkin kulkurinruokaa.
Huomenna on edessä Caminon raskain osuus, 10 km matkalla nousu 1330 metriin. Lähetän huomenna rinkan siitä vielä 7 km eteenpäin. Kuulemma taival on tarpeeksi raskas ilman lisäpainoakin.
Keskellä kylää laiduntaa muutama nauta ja poni. Löydän aivan hostelia vastapäätä kapean kujanteen, joka tuo joen varteen. Istun sopivan paisteisessa illassa kiveykselle ja upotan jalkani virtaavaan veteen. Kuuluu vain linnunlaulua ja veden kohina. Vastarannalla kukkivat omenapuut.
I feel blessedlife could not get any better!




Taipaleelta
Aamu valkenee, kun lähden liikkeelle alaspäin vuorilta. Hyvästelen Emilin, enkä säästele kehujani hänestä. Miten hieno nuorukainen.
On suoranainen ihme, etten ole eilisestä kipeä. Ei yhtään lihaskipuja.
Aamu on aivan upea ja maisemat niin kauniita, että varpaankynsiä kipristää. Kukkia, valtavasti tuoksuja, linnunlaulua, ihana ihana ilma. Rakastan vuoristoa. Kaikki rehottaa, kymmenet kukkalajit loistavat ja ilma on raikas. Puro solisee jossain alempana. On kuitenkin oltava tarkkana, että pysyy pystyssä.
Polulla näkyy tuoretta poninkakkaa. Hetken kuluttua huomaan edessäni (suo anteeksi huono huumorini) Donald Trumpin henkivartijoineen Kaksi valkohapsista ranskalaismiestä ovat lastannet matkatavaransa Selene-nimisen aasin selkään. Tässä on meininkiä! Harmi, etten saanut tätä raamatullista näkyä ikuistettua. Valotus meni pieleen. Tapasin näet joitain päiviä sitten.Mansills de las Mulasissa naisen, joka kertoi, että hänen enollaan on Donald Trump-niminen aasi.
Kylät ovat todella kauniita. Molinaseca on silmiähivelevän ihana kaupunki. Ostan pienestä tiendasta leveälierisen hatun ja heitän ällön majavalippiksenI roskikseen.
Näen haarautuvan polun. Onneksi siihenkin on maalattu nuoli. Ajattelen, että tämä on vähän kuin sairaalassa; ”seuraatte vain tuota keltaista viivaa röntgeniin. ” Täällä seurataan keltaisia nuolia perille.
Alhaalla avautuu laakso kuin tilkkutäkki, pieniä viinitarhoja vieri vieressä kumpuilevassa maisemassa. Kivitaloja, taaempana lumiset vuoret, niin valtavan kaunista. Tapaan matkalla mallorcalaiset Jaimen ja Bertolomen parin illan takaa.
Jossain eläimiä on jo laskeuttu laitumelle. Vähän lampaita, vähän lihakarjaa
Alkaa olla kuuma, liian kuuma. Etäisyysmitat ovat joskus aika ärsyttäviä, ainakin tällä säällä. Olen ajatellut kävellä tänään Cacabelosiin. Iso Ponferrada on hidas läpikuljettava. Kaupunkia halkoo kaunis joki. Pidän pienen tauon, mutta kuumuus alkaa olla sietokyvyn rajoilla.
Otan lepotauon Columbrianosin kirkon pihalla haikaranpesän alla. Alan väsyä. Hoipun vielä pari kylää eteenpäin. Camponarayassa annan periksi. Olo on jo huono. Majoitun ensimmäiseen albergueen, pääsen lopulta suihkuun ja joogaamaan. Yksi kanssakulkija kertoo lämpötilan olevan 30 astetta me no gustas.
Muistelen ihanaa, kaunista ja raikasta aamupäivää vuoristossa ja olen blessed again
Huomiseksi kiitos 10 astetta vähemmän!




Taipaleelta
Tänään olen oman elämäni todellinen supersankari. Tämä päivä on minun armeijani.
Kannan rinkkani ainakin tänään itse, se on polville haastavaa. 7 kg lisäpaino. Koitan El Ganzossa käydä tiendassa. Kissakin haluaisi tiendaan. Vaikka ovessa lukee ”abierto,” (auki) ovi on lukossa. En siis saa pähkinöitä. En tiedä, mitä kisu jää vaille.
Itse kylä on ihanan kaunis. Vanhoja kivitaloja, joista noin puolet on ilman kattoa. Maisema on niin kaunis. Kävelen rauhaksiin kumpuilevassa maisemassa.
Pää on aika tyhjä. On vain hyvä olo ja kaunis maisema. Tästä tulee kuuma päivä, hyvä että lähdin aikaisin. Polku kohoaa ja kasvillisuus muuttuu karummaksi. Kävelysauvat ovat todella tarpeen. Pysähdyn väliiä syömään eväitä ja siemailen suolattua vettä vuohestani.
Rabal del Camino on 1150 metrin korkeudessa. Tapaan siellä Theon. Jatkan edelleen Foncebaldoniin, 1140 m. Vuohia kipittää tämän rauniovoittoisen pikkukylän kadulla. Näen pari tuttua, Noan ja Amelien. Noa tahtoo nähdä auringonnousun vuorilla ja jää siksi tänne. Syön tuhdin salaattilounaan ja kuulostelen oloani. Olen poikki. Matkaa on taittunut vasta n 22 km. Olin ajatellut Aceboa, sinne on vielä matkaa, ja sää on todella kuuma. Joku sisälläni sanoo ”c’mon lets do it!” Käyn monet mutkut ja nokut läpi itseni kanssa. Ääni ei anna periksi. Ehkä se ääni on Täydellisesti Kateissa Oleva Suhteellisuudentaju”? Enkä pidä kylän energiasta, minulle tulee huono olo. Päätän jatkaa eteenpäin. Pahimmat nousut ovat kuitenkin jo takanapäin.
Cruz de Ferro, Rautaristi. 1504 m.Tänne jokainen saa jättää huonot tapansa. Paikalla on liikaa meluisia ihmisiä. Toimitan omat rituaalini ja lähden eteenpäin. Ellei kaikkialla olisi niin ihanan kaunista, en jaksaisi enää.
Linnut laulavat. Puusto on tammivoittoista, lehtiä ei niissä vielä ole. Etäisyyksiä on vaikea arvioida. Luulen lumihuippuisten vuorten olevan noin 10 km päässä. Sulan maisemaan ja vaapun eteenpäin. Vuorilla oloa ei voi kuvata, se pitää kokea.
Eteeni tulee Manjarin, pieni donativo refugio. Siellä ei ole vettä eikä sähköä, Amelie kertoi aiemmin. Paikka on jopa minulle liian hippiä. Seuraava mahdollinen majapaikka on sitten Acebo, 7 km päässä. Huh huh. Täällä korkealla on onneksi vähän viileämpää. Polku on kivinen ja vaikeakulkuinen.
Olen ohittanut tänäänkin muutaman muistomerkin. Kiviseen ylämäkeen on päättynyt yhden nuoren miehen elämänkaari, 1999-2006. Kaikilla meillä on omat askelmerkkimme. Tuo muistomerkki vihlaisee.
Ohitseni kiitää tanskalainen nuori Emil. Asterix oli väärässä, eivät roomalaiset olleet hulluja. Emil on kävellyt eilen 40 km ja tänään 50 km…..
Juttelemme hetken matkan osumista ja hän jatkaa omaa vauhtiaan. Alamäki on todella kivistä ja vaikeakulkuista. En voi enää laulaa, on vain keskityttävä pysymään pystyssä. Olen kiitollinen kuivasta säästä, sateella täällä olisi erittäin vaikea kulkea.
Ja lopulta näen kylän! Laulan omaan äö.ni liittyen painokelvotonta versiota hepokatista maantiellä.
Saavun albergueen. Taidan haista aika lailla, koska minulta kysytään, haluanko ihan ensin käydä suihkussa Tapaan dormissa Emilin. Sovimme pesukonekimpasta. Joogaan taas ulkona ja nautin ihanasta maisemasta. On edelleen kuuma. Kun saan jalkakylvyn otettua, alkaa sataa ja ukkonen murisee. On päivällisaika.
Täällä on vegeruokaa saatavilla. Syön yhdessä Emilin ja puolalaisen miehen kanssa. Ei nykynuorisossa ole moitteen sijaa, jos Emiliä ja hänen kuntoaan katsoo.
I feel so blessed

